Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας

Τα μάτια αποτελούν το παράθυρο στον έξω κόσμο μέσω του οποίου μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το περιβάλλον μας και να βιώσουμε τις ομορφιές της ζωής. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, διάφορες παθήσεις όπως είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) μπορεί να επηρεάσουν την όρασή μας και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ζωής μας.

Τι είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ) ;

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια προοδευτική πάθηση των οφθαλμών που αφορά κυρίως σε ασθενείς άνω των 50 ετών.

Επηρεάζει το κέντρο της όρασης στο πίσω μέρος του οφθαλμού που ονομάζεται ωχρά κηλίδα. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την ευκρίνεια της εικόνας που βλέπουμε και είναι ιδιαίτερα σημαντική για δραστηριότητες όπως η οδήγηση, το διάβασμα και η αναγνώριση των προσώπων.

Τύποι ΗΕΩ

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας διακρίνεται σε δύο μορφές:

Ξηρή ΗΕΩ

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος που χαρακτηρίζεται από ήπιες αλλοιώσεις και αργή εξέλιξη. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η θολή όραση, η επιβράδυνση της ταχύτητας ανάγνωσης, η δυσκολία ανάγνωσης με χαμηλό φωτισμό και ενίοτε η ήπια παραμόρφωση της εικόνας. Υπάρχει μικρός κίνδυνος μετάπτωσης στην υγρή μορφή.

Υγρή ΗΕΩ

Μολονότι η υγρή ΗΕΩ είναι λιγότερο συχνή από την ξηρή εντούτοις αποτελεί τον πιο σοβαρό τύπο καθότι προκαλεί σημαντική πτώση της όρασης. Χαρακτηρίζεται από παθολογικά νεόπλαστα αγγεία τα οποία αναπτύσσονται στην ωχρά κηλίδα και διαρρέουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συλλογή υγρού ή ενίοτε αίματος που επηρεάζουν σημαντικά την όραση. Κύρια συμπτώματα αυτού του τύπου ΗΕΩ είναι η παραμόρφωση των εικόνων και η απώλεια μέρους της κεντρικής όρασης (κεντρικό σκότωμα).

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για να αναπτύξει κανείς ΗΕΩ είναι οι εξής:

  • Ηλικία Αποτελεί το σημαντικότερο μη τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση της πάθησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προχωρημένη μορφή της ΗΕΩ αφορά στο 1,4% των ασθενών άνω των 70 και στο 5,6% των ασθενών άνω των 80 ετών.
  • Γενετικό υπόβαθρο Η πάθηση είναι πιο συχνή σε ασθενείς οι οποίοι έχουν συγγενείς που εμφάνισαν ΗΕΩ στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.
  • Κάπνισμα Το κάπνισμα αποτελεί τον πιο σημαντικό τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση ΗΕΩ.
  • Διατροφή Κακή διατροφή με μειωμένη πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες, τα Ω-3 λιπαρά οξέα και ο ψευδάργυρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης ΗΕΩ.
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις Η αρτηριακή υπέρταση και η υπερχοληστερολαιμία μπορεί να αυξήσουν το ρίσκο να αναπτύξει κάποιος ΗΕΩ.

Μπορεί να προληφθεί η ΗΕΩ;

Μολονότι κάποιοι παράγοντες κινδύνου όπως είναι η ηλικία και το γενετικό υπόβαθρο δεν μπορούν να αλλάξουν, υπάρχουν κάποιες αλλαγές που μπορεί να εφαρμόσει κάποιος στην καθημερινότητά του προκειμένου να καθυστερήσει την εκδήλωση ή την εξέλιξη της πάθησης.

  • Υγιεινός Τρόπος Ζωής Η αλλαγή του διαιτολογίου με την αποφυγή έτοιμων/προκατασκευασμένων γευμάτων σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση πράσινης σαλάτας, ψαριών και φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (μύρτιλα) μπορεί να δράσουν βοηθητικά. Οι ειδικοί επίσης συστήνουν τη συχνή άσκηση, την απώλεια περιττού βάρους και την αποφυγή καπνίσματος.
  • Οφθαλμολογική Εξέταση Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο και ο περιοδικός έλεγχος των οφθαλμών μπορεί να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση της πάθησης και κατ’ επέκταση στην αποτελεσματικότερη θεραπεία.
  • Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία Η χρήση γυαλιών ηλίου που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία κρίνεται απαραίτητη ειδικά για χώρες με αυξημένη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα.

Υπάρχει θεραπεία;

Όσον αφορά στην ξηρού τύπου ΗΕΩ, συστήνεται η αλλαγή του τρόπου ζωής με αποφυγή του καπνίσματος και υιοθέτηση των υγιεινών συνηθειών (άσκηση, δίαιτα) που προαναφέρθηκαν. Επίσης, συμπληρώματα διατροφής με ειδική σύνθεση (αντιοξειδωτικές ουσίες – ιχνοστοιχεία) φαίνεται πως μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Η θεραπεία της υγρής ΗΕΩ συνίσταται στην χορήγηση ειδικών φαρμάκων (ενδοϋλοειδική έγχυση anti-VEGF) στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Σκοπός της θεραπείας είναι να σταθεροποιήσει την όραση και αυτό επιτυγχάνεται σε ποσοστό άνω του 90% με τα νέα φάρμακα. Πιο σπάνια, όταν η πάθηση εκδηλωθεί με μια μαζική αιμορραγία στην ωχρά είναι πιθανόν να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση για την αποφυγή σοβαρής απώλειας της όρασης.

Συμπερασματικά, η ΗΕΩ είναι μία σχετικά συχνή πάθηση που αφορά κυρίως σε ασθενείς άνω των 50. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην διατήρηση της όρασης και του επιπέδου ζωής των ασθενών.

Η όρασή σας είναι σημαντική για εμάς. Το ιατρείο μας διαθέτει την εμπειρία και την εξειδίκευση προκειμένου να σας ενημερώσει για τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και τα προστατευτικά μέτρα που μπορούν να μειώσουν πιθανώς τον κίνδυνο ή να επιβραδύνουν την εξέλιξη της ΗΕΩ. Η αφοσίωσή μας στην οφθαλμική σας φροντίδα είναι εδώ για να σας καθοδηγήσει στο ταξίδι σας με την ΗΕΩ. Προσφέρουμε ολοκληρωμένες εξετάσεις των ματιών, εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας και συνεχή υποστήριξη για να σας βοηθήσουμε να διατηρήσετε την όραση και την ποιότητα ζωής σας.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες για την όρασή σας ή εάν θέλετε να κλείσετε μια εξέταση, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Η υγεία των ματιών σας είναι η προτεραιότητά μας και είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε σε κάθε βήμα του δρόμου.

Scroll to Top