Επιωχρική Μεμβράνη
Η επιωχρική μεμβράνη (epiretinal membrane) είναι μια λεπτή στρώση ινώδους ιστού που σχηματίζεται στην επιφάνεια της αμφιβληστροειδούς στην ωχρά κηλίδα – το κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς που ευθύνεται για την καθαρή κεντρική όραση. Εξελίσσεται συνήθως αργά και είναι δυνατόν αρχικά να μην παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα ή αυτά να είναι πολύ ήπια. Με την πάροδο του χρόνου η επιωχρική μεβράνη έχει την ικανότητα να συσπάται και να προκαλεί ρυτίδωση των στιβάδων του αμφιβληστροειδούς με αποτέλεσμα την αλλοίωση της όρασης.
Ποιοι είναι τα αίτια;
Ανάλογα με την αιτιολογία τους οι επιωχρικές μεμβράνες διακρίνονται σε ιδιοπαθείς και δευτεροπαθείς.
- Ιδιοπαθείς Ο πιο σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη επιωχρικής μεμβράνης είναι η ηλικία. Φαίνεται ότι σχετίζεται με τη γήρανση του υαλοειδούς σώματος (ζελέ του οφθαλμού) και την επακόλουθο ανώμαλη αποκόλληση του από την περιοχή της ωχράς κηλίδας.
- Δευτεροπαθείς Συσχετίζονται με παθήσεις του αμφιβληστροειδούς όπως είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η φλεβική απόφραξη αμφιβληστροειδούς και οι φλεγμονώδεις παθήσεις.
Επίσης εμφανίζονται πιο συχνά μετά από χειρουργείο αποκόλλησης, laser φωτοπηξία ή κρυοπηξία. Τέλος μπορεί να συσχετίζονται με τραύμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της επιωχρικής μεμβράνης μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Θολή ή παραμορφωμένη κεντρική όραση
- Ευθείες γραμμές που φαίνονται κυματιστές ή κυρτές (μεταμορφοψία)
- Ανισορροπία μεταξύ των δυο οφθαλμών (ανισοεικονία)
- Δυσκολία στην ανάγνωση ή στην εκτέλεση εργασιών που απαιτούν λεπτομέρεια
Πως γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της πάθησης βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη εξέταση του ματιού η οποία περιλαμβάνει:
- Βυθοσκόπηση κατά την οποία πραγματοποιείται άμεση επισκόπηση του πίσω μέρους του οφθαλμού
- Τομογραφία οπτικής συνοχής η οποία παρέχει μια λεπτομερέστατη απεικόνιση όλων των στιβάδων του αμφιβληστροειδούς και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διάγνωση και την παρακολούθηση
Ποιες θεραπείες υπάρχουν;
Σε πολλές περιπτώσεις δε χρειάζεται θεραπεία, ειδικά αν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή αν τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν επηρεάζουν σημαντικά την όραση. Ωστόσο, όταν αυτά επιδεινωθούν και παρατηρηθεί πτώση της όρασης απαιτείται χειρουργική θεραπεία προκειμένου να αφαιρεθεί η μεμβράνη. Η επέμβαση ονομάζεται βιτρεκτομή με ή χωρίς την αφαίρεση του καταρράκτη και είναι σχεδόν ατραυματική. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, που πραγματοποιείται συνήθως με τοπική αναισθησία, ο χειρουργός δημιουργεί τρεις πολύ μικρές τρύπες στο λευκό του ματιού μέσω των οποίων αφαιρεί προσεκτικά τη μεμβράνη από την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς.
Μετεγχειρητική Φροντίδα και Ανάρρωση
Μετά τη χειρουργική επέμβαση οι ασθενείς μπορεί να έχουν μια πολύ ήπια ενόχληση ή το μάτι να είναι κόκκινο/ερεθισμένο. Αυτά τα συμπτώματα βελτιώνονται άμεσα μέσα στις πρώτες μέρες. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες μετεγχειρητικής φροντίδας που θα σας δώσει ο οφθαλμίατρός σας και να είστε συνεπείς στα ραντεβού μετά την επέμβαση προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ομαλή αποθεραπεία.