Οπή ωχράς κηλίδας
Η ωχρά κηλίδα αποτελεί ένα ζωτικό σημείο του ματιού που είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση, επιτρέποντάς μας να διαβάζουμε, να αναγνωρίζουμε πρόσωπα και να βλέπουμε λεπτομέρειες με σαφήνεια. Ωστόσο, παθήσεις όπως η οπή ωχράς ολικού πάχους μπορεί να διαταράσσουν αυτήν τη σημαντική περιοχή, επηρεάζοντας την όραση και την ποιότητα ζωής.
Τι είναι η οπή ωχράς ολικού πάχους;
Αποτελεί μια πάθηση που επηρεάζει το κέντρο της ωχράς κηλίδας στο πίσω μέρος του οφθαλμού, γνωστό ως βοθρίο. Το βοθρίο είναι εξαιρετικής σημασίας για την όραση καθώς σε αυτό συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός φωτοευαίσθητων κυττάρων (κωνία) που καθορίζουν την ευκρίνεια της εικόνας που αντιλαμβανόμαστε. Η οπή της ωχράς αποτελεί μία διακοπή της συνέχειας των στιβάδων στο βοθρίο, κοινώς μια τρύπα στην ωχρά κηλίδα που επηρεάζει την κεντρική όραση. Αυτή η πάθηση εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 60 ετών και μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση και πτώση της όρασης.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
- Μειωμένη Κεντρική Όραση: Οι ευθείες γραμμές μπορεί να εμφανίζονται κυματιστές ή παραμορφωμένες, καθιστώντας δύσκολη την ανάγνωση ή την οδήγηση.
- Θολή ή Σκοτεινή Περιοχή (σκότωμα): Μια σκοτεινή ή θολή περιοχή μπορεί να εμποδίζει την ευκρίνεια της κεντρικής όρασης, ειδικά όταν προσπαθείτε να επικεντρωθείτε σε αντικείμενα ακριβώς μπροστά.
Ποιες είναι οι αιτίες;
Ενώ η ακριβής αιτία δεν είναι πάντα σαφής, αρκετοί παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση της πάθησης.
- Ηλικία: Πιο συχνή σε άτομα άνω των 60 ετών
- Αποκόλληση Υαλώδους Σώματος: Η εκφύλιση του ζελέ (υαλώδες σώμα) μέσα στο μάτι μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του και απόσπαση από την ωχρά κηλίδα, που κάποιες φορές οδηγεί σε οπή ωχράς
- Τραύμα: Τραυματισμοί του οφθαλμού μπορεί να προκαλέσουν οπή στην ωχρά
Διάγνωση
Ο οφθαλμίατρος μπορεί να διαγνώσει μια οπή ωχράς μέσω μιας λεπτομερούς εξέτασης των ματιών, η οποία συνήθως περιλαμβάνει τη βυθοσκόπηση, την τομογραφία οπτικής συνοχής (OCT) ή την αγγειογραφία με φλουοροσεϊνη. Με τη βοήθεια όλων αυτών των σύγχρονων μέσων μπορεί να αξιολογήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη βαρύτητα της πάθησης.
Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπεία της οπής ωχράς είναι πάντα χειρουργική.
- Βιτρεκτομή Πραγματοποιείται κατά κόρον με τοπική αναισθησία και μπορεί να συνοδεύεται από αφαίρεση του καταρράκτη. Στόχος της βιτρεκτομής είναι να αφαιρεθεί το ζελέ από το πίσω μέρος του οφθαλμού με ταυτόχρονη αφαίρεση ενός λεπτού υμένα από την επιφάνεια της ωχράς κηλίδας. Στο τέλος του χειρουργείου εισάγεται ένα αέριο ή σιλικόνη για να βοηθήσει στον επούλωση της οπής.
- Θέση Κεφαλής Μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να ζητηθεί από τους ασθενείς να διατηρούν μια θέση της κεφαλής προς τα κάτω (κοιτάζοντας στο πάτωμα) προκειμένου να βοηθήσουν στην επούλωση.
Ποια είναι η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο;
Η βελτίωση της όρασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο και το μέγεθος της οπής, καθώς και από τη χρονιότητα της πάθησης. Η έγκαιρη ανίχνευση και η άμεση αντιμετώπιση συνήθως οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα, με πολλούς ασθενείς να βιώνουν σημαντική βελτίωση στην κεντρική όραση. Το ποσοστό επιτυχούς αποκατάστασης της οπής με τα σύγχρονα μέσα είναι άνω του 90%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που εμφάνισαν οπή στο ένα μάτι και το υαλοειδές σώμα δεν έχει αποκολληθεί στο άλλο μάτι, μπορεί να εκδηλώσουν την πάθηση στον υγιή οφθαλμό σε ποσοστό περίπου 15%. Για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο περιοδικός προληπτικός έλεγχος.
Ενώ η οπή ολικού πάχους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κεντρική όραση, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της όρασης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Εάν εσείς ή κάποιος συγγενής σας ανησυχεί για την όρασή του, μη διστάσετε να μας καλέσετε προκείμενου να έχετε έναν εξειδικευμένο οφθαλμολογικό έλεγχο στο ιατρείο μας. Η όραση σας είναι η προτεραιότητά μας.